Как да стартираме малък бизнес?

Малък бизнес. Много красиви думи, които за съжаление не достигат до всички. Истината е, че много хора в нашата мила родина искат да стартират “нещо свое”, но малцина успяват да го постигнат.

В тази статия ще ви покажем няколко страхотни бизнес идеи, като освен ще ви предоставим пет съвета да стартирате своя малък бизнес “безаварийно”.

Е, макар за последното да не можем да гарантираме, то ние вярваме, че в тази статия ще откриете всичко необходимо, за да откриете нужната мотивация да стартирате.

7 бизнес идеи за малък бизнес

Ако се чудите откъде да започнете, то ние можем ще ви предоставим набързо няколко идеи, с които да започнете своето бизнес пътуване. Понякога на човек му трябва малко, за да се вдъхнови и да започне да покорява върхове.

Ето и списък със седем забавни, но доста перспективни бизнес идеи:

 • Фрийланс услуги – не се изисква никаква начална инвестиция, а всеки професионалист с над 3 години опит може да изкара допълнителен доход.
 • Онлайн курсове – ако можете да говорите пред камера и имате интересни умения или езици, на които да научите своята аудитория, можете да направите курсове.
 • Handmade продукти – ако сте били добри в час по домашен бит и техника, то може да изкарате доста добри печалби с изработване на бижута, аксесоари или други “крафт” продукти.
 • Фотография – единственото, което ви трябва, е малко опит и фотоапарат. Технологиите толкова напреднаха, че няма да ви е трудно да бъдете професионалист и с по-достъпна техника.
 • Тематично кафене – има много заведения, които генерират голям оборот. Ако обаче ви хрумне идеята за тематично кафене (например кафе с котки), то можете да съберете огромна аудитория.
 • Дропшипинг – ако сте добри анализатори на пазара и следите за нови нишови продукти, можете да направите солидна печалба и без голяма инвестиция.
 • Професионални услуги – ако обичате да сглобявате мебели, да намествате тръби или да косите ливади, то можете да превърнете хобито в професия, а професията в бизнес.

Разбира се, има и още много други идеи, но в крайна сметка основната цел е да откриете правилното нещо за себе си, нали така?

5 съвета, с които да успеете да реализирате своята идея за малък бизнес?

Без значение дали ще продавате фермерска продукция, или ще стартирате стартъп, има някои фундаменти, които трябва да следвате, за да успеете в България. В следващите редове ще се опитаме да ви покажем някои успешни тактики, с които можете да превърнете мечтите си в реалност.

Съвет 1: Бъдете наясно с това, което предлагате

Бъдете наясно с това, което предлагате

Първият съвет в нашия списък е критичен за успеха на вашия бизнес: бъдете наясно с това, което предлагате. Mного предприемачи изпадат в капана да се опитват да бъдат навсякъде и да предлагат всичко. Това обаче може да се окаже вредно вашата репутация на пазара.

Всеки иска да бъде навсякъде и да предлага всичко, но реалността е, че това може да доведе до “разчекване”. Разбирайте – липса на фокус и нишова специализация. Вместо това определете ясно вашата ниша, разберете кой е вашата целева аудитория и концентрирайте вниманието си върху това, което наистина разбирате.

Според SearchEngineLand, 88% от хората четат ревюта и формират своето решени да купят стоки/услуги на база опита на други хора. Доверието и репутацията на вашата компания са изцяло ваша отговорност.

По-специално, ако стоката или услугата, която предлагате, не отговаря на обещанията и очакванията, това ще се отрази бързо в отзивите и ще повлияе на потенциалните нови клиенти.

От това следва, че няма как да продавате лоша стока или да предлагате услуги, от които не разбирате. Ако не сте сигурни в качеството на това, което предлагате, клиентите също няма да бъдат.

Научете се да слушате обратната връзка, оптимизирайте постоянно и бъдете наясно със стойността, която предлагате. Това ще ви помогне да създадете дълготраен и успешен бизнес.

Съвет 2: България не е САЩ

Когато става въпрос за бизнес и маркетингови стратегии, много предприемачи често се обръщат към практиките на големите играчи от САЩ. Въпреки че тамошните успешни примери могат да предоставят ценни уроци, е важно да разберем, че България има своя уникален пазар, култура и потребителско поведение.

Опитът да се приложат директно американски стратегии без адаптация към местния пазар може да се окаже тотален провал.

Ето три причини, заради които някои от основните работещи стратегии в Съединените щати не биха били приложими у нас:

 1. ДДС: В България има ДДС ставка от 20% за внос на стоки извън ЕС. Освен това всеки бизнес, генериращ над 100 хиляди лева годишен оборот (или внасящ/изнасящ услуги), трябва да направи регистрация по ЗЗДС.
 2. Регулации: България се води европейски пазар, затова и някои забранени/позволени продукти в САЩ могат да имат различен статут на нашата територия.
 3. Данъчна система: Макар това да е повече от ясно за повечето хора, много YouTube гурута предлага различни съвети за успешен бизнес, които не са синхронизирани с данъчните политики в нашата страна.

Съвет 3: Присъствието в социалните мрежи е задължително

Присъствието в социални медии е задължително

В днешно време, когато дигиталната комуникация е основен канал за достигане до аудиторията, присъствието в социалните мрежи е не просто препоръчително, а задължително. Това ви позволява да се свържете директно с вашите клиенти и да изградите по-силна и персонализирана връзка с тях.

Кои са най-популярните социални мрежи?

Facebook, Instagram, Twitter и LinkedIn са част от големите имена в света на социалните мрежи. Те предлагат разнообразни инструменти за реклама, анализ на потребителското поведение и възможности за директна комуникация с клиентите.

В зависимост от вашата целева аудитория и бизнес нужди, може да изберете най-подходящата за вас платформа или да комбинирате няколко от тях.

TikTok е нова мода, с която трябва да се съобразявате

Точно когато си помислите, че сте покрили всички мрежи, се появява нова платформа, която преобръща всичко с главата надолу. TikTok е такава платформа. Потребителите могат да създават кратки, забавни и креативни видеоклипове, които често имат милиони гледания, дори от нашата родина.

За много бизнеси, особено тези, които се целят към по-млада аудитория, TikTok предоставя уникална възможност за реклама и ангажиране на потребителите. Ако можете да предложите интересно и автентично съдържание, то TikTok определено трябва да бъде важна част от вашите маркетингови усилия.

Интересни статистики за социалните мрежи и тяхното влияние върху всеки малък бизнес

Ето и няколко статистики, които могат да подплатят твърденията, посочени по-горе:

 • 91% от малките бизнеси използват социални медии
 • През 2023г приблизително 4.9 милиарда души използват социални мрежи
 • TikTok е най-оборотната социална мрежа напоследък, като приходите й в последното тримесечие на 2022 година надминаха Facebook, Twitter и Instagram…взети заедно.
 • Цели 88% от продажбите са повлияни пряко от препоръки в социалните мрежи.
 • Над 41% от търговците и стартъпите използват видео съдържание в социалните си профили.

Съвет 4: Наемайте качество, а не количество

В процеса на развитие на всеки бизнес идва моментът, когато трябва да наемете персонал. В тази критична фаза много предприемачи правят грешката да мислят за броя на служителите, а не за качеството, което те могат да добавят. Но истината е, че един добре квалифициран и мотивиран служител може да придонесе повече за бизнеса ви от петима слабо подготвени кадъра.

Използвайте платформи като Jobs.bg, за да откриете какво заплащане предлагат конкурентите ви. Така ще получите представа за текущите норми на пазара и ще бъдете в състояние да предложите конкурентни условия на потенциалните служители. Същевременно, анализирайте и оценявайте качеството на кандидатите. Обръщайте внимание на техния опит, умения и “вписване” във вашия бизнес модел.

Не се хвърляйте да наемате хора, ако не можете да си позволите труда им. Не е достатъчно просто да предоставите работно място. Трябва да гарантирате и устойчивостта на позицията и да предложите адекватно възнаграждение и условия. В противен случай, рискувате да наемете служител, който може бързо да се разочарова и да напусне, което ще ви струва повече в дългосрочен план.

5 прости правила за наемане на служители в малък бизнес през 2023г.

Изкуственият интелект (AI), както и промените в навиците на хората са сред кошмарите на HR отделите на големите компании. Някои от тях наистина са далеч от реалността. Затова и тук ще ви покажем 5 прости правила, които могат да бъдат добър индикатор за успех:

 1. Предлагайте потенциал за голямо възнаграждение – много компании предлагат високи заплати, които не са обвързани с резултати. Ако предложите добри условия, които да позволят на служителите да вдигнат своя приход спрямо продуктивността си, това ще е добре и за двете страни.
 2. Търсете резултати, а не работно време – много хора работят от 9 до 6, но цялата работа се свършва в рамките на 2-3 часа, а другото време е прекарано в кафе паузи, почивки и други “приятни разсейвания”. Залагайте плана за задачите всеки ден и не следете кой какво прави през пет минути. Ако резултатите са налице, значи целта е постигната.
 3. Включете служителите във вземането на решения – ако сте малък бизнес и вашите служители са първа линия на контакт с клиентите, те могат да имат много добри познания за това какво се търси и какво може да се подобри. Все пак сте малък бизнес. Защо ви е да наемате скъпа агенция, при все, че можете да питате вашите “уши” и “очи”?
 4. Не наемайте CV-та – много служители могат да имат прекрасни автобиографии и да се представят на високо ниво на интервютата. Това обаче далеч не значи, че са подходящи кадри. Тествайте служителите си на полеви условия (понякога и буквално). Само така ще разберете дали те са добър избор за вашия малък бизнес.
 5. Дайте шанс на всички – в България има много хора, които не могат да си намерят работа заради различна степен на инвалидизация. За много компании мотото “ТЕЛК=проблем” е валидно. Хората с проблемно детство или проблеми с подвижността могат да бъдат много по-мотивирани и благодарни за предоставения шанс, и да докажат, че могат да бъдат топ служители.

Съвет 5: Правете клиентите си щастливи…каквото и да ви струва

Правете клиентите си щастливи

Успехът на всяка компания зависи в голяма степен от удовлетвореността на клиентите. Независимо дали предлагате продукт или услуга, доверието и лоялността на клиентите са от съществено значение.

В дългосрочен план, щастливите клиенти се превръщат в постоянни, препоръчват ви и по този начин помагат на репутацията и увеличават пазарния ви дял.

Редовно пускайте анкети

За да разберете какво мислят клиентите ви, трябва да ги питате. Анкетите са чудесен начин да получите обратна връзка, да научите какво харесват и какво не, и да определите потенциални области за подобрение.

Тази ценна информация ви дава възможност да реагирате бързо на проблеми, да оптимизирате продукта или услугата си и да повишите удовлетвореността на клиентите.

Наградете лоялните си клиенти с различни бонуси/отстъпки

Лоялността се цени и трябва да бъде наградена. Програмите за лоялност, различните бонуси или отстъпки за постоянни клиенти са отличен начин да покажете, че цените ихния избор да се връщат при вас.

Това не само укрепва отношенията с текущите клиенти, но и стимулира препоръките към нови потенциални клиенти. Според Queue-it, лоялните програми могат да докарат между 15-25% допълнителни приходи на бизнесите, които ги използват.

Дръжте се достойно дори когато си имате работа с лоши клиенти

Всеки бизнес среща трудни клиенти. Въпреки това, отношението към тях е от ключово значение за имиджа на вашата компания. Бъдете професионалисти и търсете решение на всеки казус, дори когато имате проблемни клиенти.

Това ще покаже на другите клиенти, че сте отговорна и надеждна компания. Репорт от HelpScout показва, че цели 83% от клиентите чувстват принадлежност към компаниите, които разрешават техните проблеми.

И не забравяйте – има много добри хора, чиито проблеми в ежедневието може да се отразят негативно върху вас. Но ако бъдете добри с тях, можете да изградите успешен бизнес в България.

Заключение

И ето, че стигнахме до края на статията. След като разгледахме някои успешни бизнес идеи и ви дадохме съвети как да стартирате своя малък бизнес в България, можем само да ви дадем един бонус съвет, като в духа на българското предприемачество ще е от Атанас Буров, който казва следното – „За всеки здравомислещ човек е ясно, че преди да делиш богатството, трябва да го създадеш.“

Източници

 • https://searchengineland.com/88-consumers-trust-online-reviews-much-personal-recommendations-195803
 • https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/dds-v-balgariya
 • https://www.nerdwallet.com/article/small-business/marketing-statistics-for-small-business
 • https://www.forbes.com/advisor/business/social-media-statistics/
 • https://blog.gitnux.com/small-business-social-media-statistics/#:~:text=In%202021%2C%2091%25%20of%20small%20businesses%20use%20social%20media%20and,Instagram%20is%20used%20by%2087.7%25.
 • https://jobs.bg/
 • https://queue-it.com/blog/loyalty-program-statistics/
 • https://bulgarianhistory.org/10-misli-atanas-burov/

Как да определите подходящия момент за наемане на допълнителен персонал в малък бизнес?

Как да разпознаем и оценим потенциалните рискове при стартиране на бизнес?

Как можем да превърнем рисковете във възможности за нашия бизнес?

Как да повишим удовлетвореността на клиентите си?

Струва ли си да започна малък бизнес?