След като през ноември миналата година най-популярната крипто борса в света – FTX, “гръмна”, сега отново се говори за Сам Банкман-Фрид и неговият провален проект.

Честно казано, самото споменаване на името се превръща в кошмар за крипто инвеститорите, които започват да се чудят какво ще доведе това.

Последната новина е свързана с одобрението за ликвидиране на крипто активи, оценени на цели $3.4 милиарда. Според някои източници в крипто индустрията това ще се случи на 13-ти септември. И макар това да се пада в сряда, а не петък, то със сигурност може да направи “черна” седмицата на много криптовалути.

Каква тежест има “ликвидацията” на крипто активи от FTX за сектора?

Каква тежест има "ликвидацията" на крипто активи от FTX за сектора?

Представители на крипто борсата FTX, която обяви фалит, ще се появят в Съда на Делауеър на 13 септември, за да търсят одобрение за ликвидация на $3.4 милиарда в Биткойн и други криптовалути. Събитието предизвиква загриженост сред пазарните анализатори и участници, които се страхуват, че с продажбата на такъв голям брой крипто активи може да се пренасити пазара, който и без това вече е под значителен натиск.

Към 17 януари тази година, крипто активите на FTX се оценяват на $685 милиона в заключени токени Solana (SOL), $529 милиона в FTT токени, $268 милиона в Bitcoin (BTC), $90 милиона в Ethereum (ETH) и различни други активи. Освен това $1.2 милиарда са държани в крипто активи на други борси.

На 24 август FTX предложи план за назначаване на Galaxy Digital като инвестиционен мениджър, правейки Майк Новограц и неговата компания отговорни за управлението на тези активи. Според плана FTX би могла да продава до $100 милиона токени на седмица, лимит, който може да бъде увеличен до $200 милиона в определени случаи.

Основната загриженост на пазара е възможният ефект от тези продажби. Дори към момента Fear/Greed индекса на CMC e 35, което е доста ниско ниво. Все пак е важно да разграничим фактите от фикцията в този неприятен момент.

Първо – малко вероятно е тези монети да бъдат продадени наведнъж на отворения пазар. Второ, има предложен седмичен лимит. И на на последно място по значние е много вероятно повечето монети да бъдат продадени наведнъж, а тези, които не са, ще бъдат продадени постепенно.

Как се отрази на крипто цените тази промяна?

След най-скорошните новини около FTX и планираната ликвидация на крипто активи, пазарната реакция беше негативна почти навсякъде. Това е ясен сигнал за недоверие и страх сред инвеститорите.

  1. Solana (SOL): Солана, която е значителна част от активите на FTX, се срина с 8.5% на седмична база. Инвеститорите са загрижени, че може да има допълнителни продажби на този актив, а някои крипто инфлуенсъри предсказват цената да падне и до под $3, което би било катастрофално.
  2. Bitcoin (BTC): Биткойн, който и без това е традиционно слаб през септември, не успя да пробие $26,000. Това е показател за ограничената способност на пазара да оправдае повишенето в цената, като по този начин потвърди традицията – а именно, никой да не желае за купува BTC в последния месец на Q3
  3. Ethereum (ETH): Етериум падна под $1,600, което подчертава общата негативна атмосфера на пазара.
  4. Aptos и други приложения свързани с FTX: Тези активи също пострадаха силно, като $APT е с над 5.5% назад само за един ден.

Със сигурност пазарът не бе в своето оптимално състояние и преди ситуацията с FTX. Тя обаче изглежда като катализатор, който ускори вече съществуващите пазарни стресове. При такива обстоятелства, инвеститорите трябва да бъдат особено внимателни и предпазливи.

Какво ще стане с FTT – токенът на FTX?

Крипто активите на FTX могат да бъдат лесно разпродадени. Макар и да има трусове, те могат да успеят да генерират доходност, макар и на понижена цена. Основният проблем обаче е налице с $FTT – токенът на крипто борсата.

Както знаем, близо $530 милиона от общия брой активи са именно в $FTT, който обаче не е толкова лесен за продаване, колкото Солана, например.

Стойността на токена падна от $1.2 преди няколко дни до под $1 днес. Но това е малката грижа. По-големият проблем е как ще се открие ликвидност.