Антони Тренчев е един от най-известните български предприемачи, който обаче се прочу със скандала с Нексо, в който се включиха много политици, общественици и анализатори, сред които Румен Радев, Бойко Борисов и много други.

За много инвеститори той е доста популярно лице, особено в крипто индустрията. Истината е обаче, че се появиха много новини от най-различни медии, а при все, че фалшивите новини не са рядко срещани в България, може да бъде трудно да отсеем “плявата от сеното”.

Да започваме.

Кратка биография на Антони Тренчев

 • Роден е на 15-ти март 1987 година в Мюнхен, Германия
 • Пълното му име е Антони Антониев Тренчев
 • Деен участник в политическия живот в България
 • Съ-основател и CEO на крипто борсата Nexo
 • Редовен участник в международни предавания по CNBC и Bloomberg.
 • Завършил право в King’s College в Лондон, има магистратура от университета Хумболт в Берлин.
 • В момента живее в Дубай, ОАЕ

Кой е Антони Тренчев?

Кой е Антони Тренчев?

Източник: Bloomberg.com

Антони Тренчев е български предприемач и един от основателите на Nexo, фирма за финансови услуги, която предлага мигновенни кредити с криптовалута като обезпечение. Преди да се насочи към криптовалутите, Тренчев има опит в областта на правото и банковия сектор. Той е работил като юрист и съветник в различни правни и банкови институции, включително и родния парламент.

Съосновател е на Nexo през 2018 г. с амбицията да предостави мост между традиционните финансови услуги и растящия свят на криптовалутите. Nexo бързо набира популярност, благодарение на своята уникална услуга, позволяваща на клиентите да получават кредити, обезпечени с техните крипто активи.

През годините Тренчев става известен коментатор по въпроси, свързани с криптовалутите, и редовно участва в медийни интервюта и дискусии, за да обясни и популяризира предимствата и възможностите, които технологията предоставя.

Какво представлява Nexo и каква е ролята на Тренчев?

Nexo е платформа от типа Централизирано финансиране (CeFi), която предлага разнообразие от услуги, включително закупуване на криптовалути с фиатни пари и обмяна на токени. Отличаващата характеристика на Nexo обаче е предоставянето на заеми с обезпечение в криптовалута.

През периода между 2018 и 2023 г., компанията предоставя на своите потребители кредитни линии на стойност над $7 милиарда. За да гарантира сигурността на средствата на своите клиенти, Нексо осигурява активите чрез свои партньори и редовно подлежи на одити. Това се оценява високо от общността, особено след проблемите с други CeFi платформи като Celsius и BlockFi.

Nexo издава и свой собствен токен, наречен NEXO, базиран на Ethereum. Той предлага различни привилегии на своите притежатели, като намаления при търговия, по-добри лихвени проценти за заеми и крипто награди, в зависимост от програмата за лоялност на платформата.

Антони Тренчев играе ключова роля в развитието и успеха на Nexo като един от основателите и водещи фигури на компанията. Той активно допринася за стратегическите решения и популяризирането на платформата в глобален мащаб.

Основна информация за Nexo:

Година на основаване 2018
Основатели Антони Тренчев, Калин Методиев, Коста Кънчев, Георги Шулев
Какво предлага Нексо? Крипто заеми
Къде е листнат токенът на NEXO? Binance, BitStamp, BitFinex, MEXC Global, Uniswap, Gate.io, Huobi
Пазарна капитализация $308 милиона
Колко хора работят за Нексо? 260

 

Какво е богатството на Антони Тренчев?

Знаете ли, че Антони Тренчев е сред 100-те най-богати крипто предприемачи в световен мащаб, като според BTC Peers се нарежда на 85-то място в класацията? Истината е обаче, че няма достатъчно информация за финансовото състояние на Тренчев, което е обект на голям интерес както от инвеститори и любопитни читатели, така и от прокуратурата.

Колко пари има Антони Тренчев?

Има различни източници, но богатството му се оценява на около $100 милиона, като това го поставя в топ 30 на най-богатите българи със сигурност.

Освен това може да го причислим към най-известните крипто инфлуенсъри от България, тъй като неговите интервюта генерират огромен интерес.

Скандала с Нексо и Антони Тренчев

Нексо беше разкъсана от шокиращ скандал през януари тази година. Стана известно, че през платформата са извършени сделки на стойност над 94 милиарда долара. МВР и прокуратурата извършваха проверки в офисите на компанията след обвинения, че един от клиентите на крипто борсата е финансирал терористични действия.

Четирима българи бяха обвинени в участие в организирана престъпна група с цел пране на пари и компютърни измами, според разследващите случая. Прокурорите започнаха разследване на Nexo за предполагаеми незаконни действия, като бяха извършени обиски в офиса на компанията и още 14 места в София.

Хронология на скандала с Nexo

 1. Българската прокуратурва нахлува в офисите на компанията в София.
 2. Борислав Сарафов и Иван Гешев правят извънредна пресконференция
 3. Антони Тренчев отрича всички обвинения и ги окачествява като политически.
 4. От Нексо заявяват, че ще съдят България за $1 милиард долара

“Това разследване няма аналог,” заяви Борислав Сарафов, ръководител на Националната разследваща служба. Разследването започна преди няколко месеца в сътрудничество с американски, британски и други партньори. Разследващите прегледаха над 4 милиона крипто транзакции в Nexo и установиха, че някои от тях нарушават санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия, докато други са свързани с лице, известно с финансиране на терористични действия.

Nexo отрече всички обвинения, заявявайки, че работят според най-високите стандарти относно познаването на клиента и практиките срещу прането на пари. В изявление към Ройтерс пък, компанията посочи, че е жертва на политическа кампания преди изборите в България и че всичките им системи функционират нормално в реално време.

Семейство на Антони Тренчев

Антони Панайотов Тренчев е баща на основателя на Nexo – Антони Тренчев. Тренчев-старши има дълги професионални връзки с Бойко Борисов и ген. Чавдар Чернев, известни личности от периода на прехода в България.

Съпруга на младия Антони Тренчев е Ваня Пенева, коронована за Мис България през 2011 г. Двамата имат дъщеря – Никол.

Майка на Антони Тренчев е собственичката на онлайн бутици Илияна Алипиева – бивш моден съветник на съпругата на Румен Радев (Десислава). Според някои източници и Алипиева има състояние от над милион.

Заключение

Антони Тренчев със сигурност е сред най-успешните крипто предприемачи. Е, някои хора могат да кажат, че е спорна личност, но в края на деня България няма толкова много компании-еднорози, затова и смятаме, че такива компании трябва да се аплодират, а не да се оплюват.

Източници

 • Wikipedia.com
 • Bloomberg.com
 • Reuters.com
 • Mediapool.bg
 • Bivol.bg